Individuele opstellingen

 

systemisch-werk

Ieder mens verdient een eigen plek en wil graag gezien en gehoord worden. Echter door allerlei omstandigheden kunnen er verstoringen binnen het (familie-en/of gezins) systeem plaats vinden. Dit kan tot wel 7 generaties doorwerken.
Vaak zie ik dat mensen onbewust een (zware) last meedragen vanuit hun familiesysteem.
Hierdoor kan iemand onvoldoende zijn of haar levensenergie laten stromen en dat kan grote gevolgen hebben op allerlei gebieden.
Binnen een gezin zijn het vaak de kinderen die onbewust de last van de ouders en/of voorouders dragen. Dit kan in veel gevallen leiden tot extreme gedragsuitingen. Denk aan bedplassen, woede aanvallen, depressies, eetstoornissen, dwangstoornissen.

Het komt ook veel voor dat iemand niet de juiste plek in het (familie) systeem inneemt.
Dit kan leiden tot veel ruzies, moeite om in zijn of haar kracht te staan, het leven ten volle te nemen.

Het voordeel van een individuele opstelling is dat je jouw probleem niet met andere representanten hoeft te delen. Dat kan een veiliger gevoel geven, waardoor er ook sneller en dieper een oplossing of inzicht kan ontstaan.
Je krijgt alle ruimte om zelf ook op de energie van anderen binnen je gezin te staan. Hierdoor wordt jij je bewust van allerlei (on)bewuste processen die een rol spelen in het probleem van nu.
Vanuit een diepere laag wordt je aangeraakt en ontstaat er helderheid en kan er meer ontspanning en rust ontstaan.

Individuele opstellingen kunnen je meer inzicht geven in o.a. de volgende situaties:

• bij terugkerende patronen, moeilijke beslissingen, zware lasten, heftige emoties, problemen en dilemma’s bij jezelf of bij je kind
• als je meer overzicht en helderheid in bepaalde situaties wil krijgen
• als je meer ontspanning en balans wilt ervaren in jezelf, je gezin, familie of anderszins

Waarom werkt het?
Wij zijn allemaal in de kern verbonden met elkaar. Dat geldt niet alleen voor onze familie of vrienden, maar ook voor mensen die we niet kennen. Deze energie uitwisseling maakt het mogelijk om tijdens een opstelling de energie van de ander te ervaren.
De informatie waarmee wordt gewerkt gaat voorbij het denken en het ego. Deze werkvorm maakt inzichtelijk wat op onbewust niveau gezien en/of gehoord mag worden. De ziel krijgt als het ware de gelegenheid om via beelden ons iets duidelijk te maken.
Via ons innerlijk weten wordt de informatie zichtbaar en voelbaar en is het mogelijk om op een diep niveau heling plaats te laten vinden.

Tijdens een individuele opstelling maak ik gebruik van:

‘Vloer-ankers’
Bij deze vorm gebruiken we zogenaamde vloer-ankers als representanten. Meestal is dit een A4-tje met een naam erop waar je op gaat staan.

‘Houten poppetjes’
Bij deze vorm werken we aan een tafel en gebruiken we poppetjes om de opstelling neer te zetten. Deze manier van werken voelt vaak heel veilig voor de cliënt, doordat je met een zekere afstand naar de opstelling kijkt.

 

2 ervaringen voor “Individuele opstellingen

 • 6 juli 2016 at 17:02
  Permalink

  Voor mij is het allemaal zo veel duidelijker geworden, ik voel dat de pony dit ook voelt. Ik zat er nog best wel mee dat ze soms nukkig doet, maar door dit te accepteren is het zo veel beter geworden. Ik kan dit veel sneller loslaten nu. De band die ik heb met Butterscotch is veel sterker geworden. de eerstvolgende wedstrijd die ik heb gereden na de opstelling waren we eerste! Ik was zo blij & dankbaar dat ik dit mocht meemaken…
  Wat ik voelde bij de opstelling was in het begin heel moeilijk, ik wist niet zo goed wat ik nou voelde. Maar hoe langer we bezig waren hoe sterker ik ging voelen. Vooral bij butterscotch voelde ik een hele sterke band. En het probleem, wat ik altijd zag als ‘jij moet weg’ heb ik geaccepteerd en hoort nu gewoon bij butterscotch. Telkens als ze iets doet wat niet helemaal gaat zoals ik het wil, hoor ik weer het zinnetje ‘ik ben nou eenmaal niet de makkelijkste’ en dan klopt alles weer en moet ik lachen. We zijn een heel stuk gegroeid na de opstelling!
  Heel heel heel erg bedankt ook namens butterscotch…

  liefs, Maud

  Antwoorden
 • 16 november 2016 at 09:32
  Permalink

  Onlangs heb ik een opstelling mogen meemaken en dat gaf veel helderheid. Mijn dochter was soms extreem boos en had moeite met haar ontlasting. Via de opstelling kwam ik erachter dat ik mijn boosheid en zorgen meer mocht uiten, want dat anders mijn dochter ze ventileerde. Door hier ook thuis mee aan de slag te gaan, ging het met haar veel beter. Ze was veel vrolijker en ook het poepen gaat beter.
  Dus ja, het klopt dat kinderen een spiegel zijn voor ons als ouders. maar soms heb je blinde vlekken en dan is zo’n opstelling wel confronterend, maar wel heel goed!

  Antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *