NLP – Neuro Linguïstisch Programmeren

ijsbergmodel-groot
Hier wordt zichtbaar gemaakt hoe onbewuste processen ervoor kunnen zorgen dat een doel niet wordt bereikt.

unlpHeel kort betekent dit een prachtige schat aan technieken.  Hiermee kun je ontdekken wat er op onbewust niveau allemaal afspeelt aan beperkende gedachten, overtuigingen en gevoelens. Deze onbewuste beperkingen belemmeren je om op bewust niveau je doelen, wensen en acties te realiseren.zie ijsbergmodel

Door ervoor te zorgen dat jouw onbewuste deel congruent is aan jouw bewuste deel, maak je de weg vrij naar meer keuzevrijheid, meer ruimte in jezelf en minder belastende bagage in je rugzak.

Een voorbeeld: Als mijn doel is een presentatie te geven en ik denk onbewust steeds, ‘ik kan toch niet uit mijn woorden komen’, ‘niemand luistert naar mij’, ‘ik heb niets te vertellen’, dan kan ik je verzekeren dat ik echt geen presentatie ga geven.

Ik zal er op allerlei manieren proberen om er onderuit  te komen of ik zal inderdaad niet uit mijn woorden komen. Hierdoor wordt ik opnieuw bevestigd, dat mijn overtuiging waar is en is de cirkel weer rond.

Van belang is dat er een bewustwordingsproces op gang gebracht wordt. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat dit slechts een zelfgecreëerde gedachte is die we zijn gaan geloven. Deze gedachte is in het systeem verankerd geraakt. Via NLP technieken kan ik samen met de klant gedachten vervangen in een gedachte die positief is, versterkt, helpt en ervoor zorgt dat doelen eerder gehaald zullen worden.